Browning Maral – grymt snabb!

Browning maralSom första tidning fick vi chansen strax före Elmia Game Fair att testa nya Maral från Browning. En häftig upplevelse som vi inte vill vänta med att delge alla våra läsare, så mycket nöje – här är första testet.

Magasin Min Jakt är den första jakttidningen i Europa som testar Browning Maral. Dagen innan Elmia Game Fair i Jönköping drar igång träffar vi på Brownings representant för Sverige, Christer Åhs. Det småregnar ute och det vore trevligt att göra dagen lite roligare med lite smällar så vi frågar snällt om man kan få låna Maral ett par timmar. En kvart senare sitter vi i bilen med en ask 30-06 och en Browning Maral med en helt ny Leica Magnus 2,5-10x som grädde på moset. Googlar snabbt fram vart det finns en skjutbana och beger oss. Första intrycket av Maral är mycket bössa för pengarna. Svinryggskolv med Bayerskt kindstöd och framstock i oljad valnöt i grade 3, flutad pipa med öppna riktmedel och fiberoptik, löstagbart magasin, uppspänningstangent och take down för betydligt enklare transport av bössan.

På IWA 2013 fick vi som många andra möjligheten att torrdra bössan vid montern. Men det är ungefär lika roligt som att tugga kola med pappret på. Att den kan repetera snabbt det tror vi på efter IWA, men hur snabbt kan man repetera egentligen när det är skarpt läge och viktigast av allt får man då även en bra träffbild? Snart ska vi få veta sanningen för nu svänger vi av vägen och kör in i skogen till skjutbanan.

Browning maral magasinDet löstagbara magsinet är en hybrid av metall och plast där själva magasindelen och tänderna är i metall. Magasinspärren är ganska stor och lättåtkomlig så det går fort att lösa magasinet vilket kan vara händigt när man är på en drevjakt och snabbt behöver trycka in ett magasin till. Testbössan är i kaliber 30-06 så kapaciteten är 4+1. Maral bygger på den väl beprövade Zenith Bar och det man har gjort här är att ta bort det halv-automatiska mekanismen och ersätt det med ett rakrepeterande slutstycke med sju stycken låsklackar. Nu har ju Browning gått ett steg längre och försett slutstycket med en uppsättning konstant belastade fjädrar. När man drar slutstycket bakåt kastas tomhylsan ut det är inget nytt. Det nya är att man sedan helt enkelt bara släpper slutstycket så att den fjädrar tillbaka av egen kraft, matar in en ny patron i läget, låsklackarna låser slutstycket i pipan och man trycker av nästa skott. Detta ger ett otroligt snabbt skytte för under tiden som slutstycket är på väg tillbaka flyttar man handen tillbaka på pistolgreppet och är klar för nästa skott. Det går snabbt med en vanlig rakrepeterande bössa också men Maral är dubbelt så snabb. Dessutom vet jag av erfarenhet att när det verkligen gäller och adrenalinet är på topp så är det inte alltid man lyckas trycka tillbaka slutstycket, så att det låser sig, så att man kan skjuta nästa skott – och då har man missat skotttillfället. Med Maral är det inget problem då den alltid går tillbaka med samma kraft och därför alltid låser sig i pipan på rätt sätt för att kunna skjuta igen.

Vi laddar med fyra skott och trycker av skotten i lugn och fin tempo för att testa rekylkänslan. Med 30-06 jaktmatch är rekylen förvånansvärt snäll. Nu är jag mest van 30-06 från min kusins CG1900 och jag kan lugnt säga att den bössan hör hemma som tortyrredskap under spanska inkvisitionen.

Nu är det dags att testa det som är mest intressant. Hur snabbt kan man skjuta och hur blir träffbilden. Efter 40 skott kan vi konstatera att det går väldigt snabbt till och med extremt snabbt att trycka i väg skotten (klicka här för filmklipp). Det går så snabbt att man tycker att det lite tråkigt att det inte finns ett större magasin. Stående jaktskytteställning på 80 meter med glödhet pipa ger en riktigt fin träffbild.

Browning maralTestbössan har ett kikarsikte från Leica som ger grym skärpa och ljustransmission. Den har dessutom hakmontage vilket gör att man snabbt kan ta av den och det gör vi för testet på siktet kommer en annan gång i MMJ. Utan siktet blir Maral riktigt smidig och med de öppna riktmedlen har Browning lyckats för man finner direkt siktlinjen och det röda fiberoptiska siktet på pipan ger lite rödpunktskänsla.

Den återfjädrandefjädern på slutstycket har Browning testat med över 6 000 repeteringar utan att den har gått sönder eller tappat i kraft. Skulle oturen ändå vara framme är det bara att fortsätta att skjuta, det är bara att stänga slutstycket manuellt.

Om man ska klaga på något så är det slutstyckesknoppen som jag känner kunde ha varit lite större alternativt något mindre. Då hade jag åtminstone kunnat få på en gummislutstyckeskula. Förutom den petitessen är Maral en väldigt bra bössa. Nej, det är en otroligt bra (och mycket) bössa för pengarna. Jag tänker inte hymla med att jag är imponerad inte bara av nytänkandet med den återfjädrande slutstycket utan även att det fungerar i praktiken och alla fördelar de för med sig vid jakt. Med Maral kan du skjuta väldigt snabbt, om det skulle behövas, utan att du behöver släppa viltet med blicken eller ändra anläggningen. Du avlossar därför jaktmässigt säkrare skott. I första hand ser jag Maral som en riktigt bra drevjaktsbössa. Hur den är på längre håll hann vi inte testa men upp till 300 meter är den säkert fullt godkänd. Längre håll än så är säkert ändå inte aktuellt för den som överväger en Maral eller de flesta andra bössor för den delen. När du ska transportera Maral lossar du kolven snabbt och enkelt genom att lossa en skruv med en sexkantsnyckel och lägger ner den i den medföljande kofferten. Ett smidigt och minst sagt mindre uppseendeväckande sätt att transportera bössan.

Enligt Browning kommer det även en syntet variant snart vilket kommer att tilltala än fler jägare inte minst med anledning av det lägre pris som en syntet brukar betinga. När vi lämnade tillbaka Maral uttryckte vi vår tacksamhet över att få låna bössan och sa lite på skoj att det hade varit bra med ett större magasin för det gick så fort. Säljrepresentanten gav ett litet leende, stoppade ner handen i en påse som låg på bordet och drog ut ett tio-skotts magasin. Känner på mig att det hamnar en Maral med dubbla tioskottsmagasin ganska så snart i garderoben.

Kanal: MinJakt

Wild boar at Almunge

Vi testar två hundar i nybörjarhägnet i Almunge utanför Uppsala.
overlay-imageWild boar at Almunge
overlay-imageMoose at Almunge
overlay-imageEikesdalen

Du måste vara medlem för att kunna ladda upp bilder.

Facebook IconYouTube IconTwitter IconFölj oss på Instagram!